Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Total
0
Paylaşım

Yazdığımız makalenin kaliteli olması için dikkat etmemiz gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Makaleyi okuyacak kimsenin içerik yazısından istifade edebilmesi için konuyu anlaması önemlidir. Zira yazar bir konuyu tam anlamadan makaleyi yazdığında konu anlaşılmaz oluyor. Oysa makalenin yazılış amacı detayına inilerek araştırılan konunun derli toplu okuyucuya sunulmasıdır.

Bu bakımdan öncelikle yazacağımız konunun doğru kaynaklardan etraflıca araştırılması gerekiyor. Elbette araştırma konusuna ilişkin bilimsel verilerin güncel olması da önemlidir. Zira miadını doldurmuş verilerin okuyucu açısından pek de önemi bulunmuyor. Bu nedenle topladığımız verilerin derli toplu elimizin altında olması da önemlidir. Çünkü makalemizin sonuna kaynaklar kısmını da ilave edeceğiz.

Buraya kadar yazdıklarımızı toparlarsak:

  • Makale yazarı konuyu iyi ve doğru anlamalıdır
  • Makalede kullanılan bilimsel veriler tasniflenmelidir

Makale Yazarken Nasıl Plan Yapmalıyız?

Makale (İçerik) yazılarında konu belirlendikten sonra önem sırasına göre izah ediliyor. Elbette bu aşamaya gelmek için öncelikle yapmamız gerekenler bulunuyor. Nasıl ki bir seyahate çıkacağımız zaman yanımıza alacağımız eşyaları belirleriz. Bunun yanında seyahatimiz tatil amaçlı ise gezeceğimiz yerler için gezi programı yaparız.

Makale yazarken de yapmamız gereken ilk çalışma; plan yapmaktır. Konumuz belirlendiğinde o konuyla ilgili hangi bölümlerin önemli olduğu belirleniyor. Konular önem sırasına göre araştırma yapılarak konu anlaşılır şekilde izah ediliyor. Mümkün olduğunca yazdıklarımızı teyit edecek varsa bilimsel verileri de kullanıyoruz. Bilimsel verilerin özellikle güvenilir ve güncel veri olması önemlidir.

Makaledeki Dil ve Anlatım Şekli Nasıl Olmalıdır?

Araştırdığımız konunun önemli noktalarını belirledik ve kullanacağımız örnekleri de tasnifledik. Araştırdığımız bilgi ve belgelerin anlam ve değer ifade edebilmesi için anlaşılır şekilde okuyucuya sunulması da önemlidir. Zira bir konunun anlaşılması için bilgilerin doğru dilbilgisi kurallarına göre yazılması gerekiyor. Konuşma dilinde; gerek el hareketleri, gerekse mimiklerle bazı detayları daha güzel izah edebiliriz. Ancak yazı dilinde böyle bir şansımız yoktur. Zira yazı dilinin belli kalıpları vardır ve o kalıplara uymamız gerekiyor. Etken cümle yapısından tutunda nesne kullanımına kadar bazı kuralları doğru kullanmamız önemlidir. Özellikle düşük cümle ve özne/yüklem uyumu oldukça önemlidir.

Araştırıp okuyucuya sunduğumuz makalemizin anlaşılır olması yanında okuyucu ile konuşur gibi samimi bir dil kullanılmalıdır. Elbette bilimsel araştırmalarda kullanılan dil oldukça farklıdır. Bizim burada dikkat edeceğimiz günlük makalelerde kullanacağımız hitap şeklidir.

Makalenin Değerli Olması İçi Özet Bilgi Sunmalı Mıyız?

Makale yazarının bilgi birikimi fazladır ve konuyu detaylı şekilde araştırıyor. Bu bakımdan yazar kendini konuya kaptırıp oldukça uzun makale yazabiliyor. Oysa bir makale veya içerik yazısı ne kadar uzun olursa okuyucu konudan yavaş yavaş uzaklaşıyor. Makale bittiğinde birçok konuya değinilmişse okuyucunun zihninde çok az şey kalabiliyor. Her ne kadar okuyucu, okuduklarını tekrar etse de sonuç değişmez. Oysa makale yazarı gerek mesleği gereği gerekse çeşitli kaynaklardan konuyu derinlemesine incelemesi sonucu bilgi birikimi daha fazladır. Bu nedenle makalenin sonunda anlatılmak istenen konunun kısa bir özetini yazabilir. Makale sonuna yazılacak bir özetin okuyucuya oldukça faydası oluyor. Zira konu ile ilgili hangi kısmın okuyucu için önemli olduğunu bilemeyiz. Bu sayede makalede işlenen konunun ilgili kısmını okuyucunun tekrar inceleme imkânı oluyor. Makalelerde özet yazmak önemli ve gereklidir.

Makalelerde Kaynak Kısmı Önemli Midir?

İçerik yazıları, makale veya blok yazılarında bir konu anlatılır. Bazı konular vardır ki doğaçlama veya hikâye şeklinde kaynak göstermeye gerek olmayan yazılardır. Elbette istenirse hikâyede dahi kaynaklar kısmı konarak önemli veya farklı anlama gelen kelimeler açıklanabilir. Bunun yanında bilimsel veri veya istatistik bilgi verdiğimizde kaynaklar kısmını mutlaka kullanmalıyız. Zira makalemize yazdığımız bilginin doğruluğunu ancak bu şekilde sağlayabiliriz.

Makale Bitince Düzenleme Yapmamız Gerekiyor Mu?

Büyük emek harcayarak hazırladığımız makalemizin değerli olmasını istiyoruz. Bunun yanında okuyucuya faydalı olacak bilgiler vermesi zaten asıl amacımız. Bunu sağlayabilmemiz için makalemiz bittiğinde makalemizde düzenleme yapmalıyız. Zira anlatım bozuklukları, dil bilgisi hataları ve konunun zaman zaman kapsam dışına çıkması da olabiliyor. Çok bilgi vereceğiz diye gereksiz ilaveler hem okuyucuyu sıkar hem de yazımızı değersizleştirir.

Bütün bunları göz önüne alarak, makalemiz bittiğinde baştan sona gözden geçiririz. Anlatım hatalarını, kelime yanlışlıklarını düzelterek, makalemizin okunaklı olmasını sağlarız.

Makale yazarının yapması gerekenler nelerdir? Konu belirlendikten sonra kapsamlı şekilde konuyu araştırıyoruz. Araştırdığımız konuyu dil bilgisi kurallarına uyarak, gereksiz tekrar olmadan yazıyoruz. Elbette konu araştırması ve kullanacağımız argümanları önceden planlıyoruz. Makalemizin sonuna kaynaklar kısmını da ilave edip, kısa bir özet de yazarak, makalemizi tamamlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir