SEO yapan fakat internet sitesi terimleri ile pek arası olmayan kişiler için hosting yani barındırma ile alakalı temel terimleri açıklamak adına böyle bir yazı kaleme almak istedim. Bu yazı ile başlıkta yazan bütün terimlerin anlamını öğrenecek ve daha sonra hatırlamadığınız noktalara yeniden göz atmak istediğiniz zaman bu yazıya dönüp bakabileceksiniz.
Öncelikle artık SEO yaptığınız bir internet sitesinin hizmet verdiğiniz ülkede barınması önemli bir konu haline geldi. Yani Türkiye’ye yönelik bir site yaptıysanız ve bu projenizi Türkiye’deki müşterileriniz için hazırladıysanız siteyi mutlaka Türkiye’de yer alan bir sunucuda barındırmalısınız. Dilerseniz şimdi başlıkta yer alan terimleri açıklamaya geçelim.
Hosting Nedir?
Bu terim İngilizce’de “barındırma” anlamına geliyor, tam Türkçe karşılığı bu kelimenin. Eğer normal bir hosting paketi satın alırsanız, bu pakette sizinle birlikte binlerce internet sitesi aynı sunucuda barınmış oluyor. Yani bir ip adresinde yüzlerce sitenin yer alması gayet olası. CloudLinux (Detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz, yeni sekmede açılır.) gibi yazılımlarala her bir internet sitesi bir diğerinden izole olsa da, yine de size özel bir sunucunuz olmuyor ve genelde bir ya da birkaç internet sitesini barındırmak zorunda kalıyorsunuz.
Hosting diğer türlere göre görece en ucuz barındırma yöntemi tabi. Daha çok paravan internet siteleriniz için, ana sitenizi desteklediğiniz her türlü proje için hosting alabilirsiniz.
Reseller Hosting Nedir?
Genelde ufak olarak hosting satmak isteyen kullanıcılar için reseller hosting önerilir. Ya da birden fazla internet sitesi olan kullanıcılar için, reseller paketlerinden satın almaları gerektiği söylenir. Bu doğrudur elbette. Normal barındırma yönteminden çok bir farkı yok aslında. En önemli fark paketlerde yer alan her sitenin kısıtlaması (Örneğin CPU ya da ram) tüm pakete değil de ayrı pakete uygulanması şeklinde.
Yani birkaç site barındırabileceğiniz normal bir hosting paketi alırsanız, herhangi bir kısıtlama bütün paket için geçerli olurken; reseller hosting aldığınızda bu kısıtlamalar var olan her bir domain için ayrı ayrı geçerli hale geliyor.
VPS ve VDS Hosting Nedir?
Bu barındırma türleri birbirlerine çok yakın olduğu için aynı başlık altında anlatmak istedim. VPS hosting aldığınızda bir sunucunun içinde sanal bir bilgisayar oluşturuluyor ve size tahsis ediliyor. Örneğin 128 GB ram ve 1 TB SSD bulunan bir cihaz mesela 2şer GB ram ve 50şer GB SSD bulun onlarca sanal bilgisayara ayrılıyor ve kullanıcılara tahsis ediliyor.
Bu aşamada artık bir hosting değil bir sunucu sahibi oluyorsunuz. Sahip olduğunuz sunucuya istediğiniz işletim sistemini kurabilir, format atabilir, sunucuyu yeniden başlatabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Yani sanki kendi bilgisayarınız gibi size özel uzaktan bir bilgisayara sahip oluyorsunuz. Artık cPanel ya da Plesk gibi kontrol panellerini, sunucunun güvenliğini, sunucunun durumunu ve her türlü işlemi kendiniz halletmeniz gerekiyor.
Size özel bir sunucu orta halli projeler için veya onlarca siteye sahip kullanıcılar için gerekli ve avantajlı bir hizmet olsa da; sunucu için gerekli tüm yazılımların kurulumu, bakımı ve kontrolü de tamamen sizin yapmanız gereken bir duruma dönüşüyor. Tabi çoğu firma sunucunun yönetimini ek bir ücret alarak sizin yerinize yapıyor. Sunucu yönetimi hizmeti ben de veriyorum. Detaylı bilgi için yorum bırakabilir ya da iletişim sayfasından yazabilirsiniz.
Bu başlığı geçmeden VPS ve VDS arasındaki en önemli farka da değinmek istiyorum. Şöyle ki yukarıda örneği verdiğim 128 GB ram ve 1 TB SSD bulunan sunucunun bölünmesi ile elde edilen sanal sunucu VPS olarak adlandırılıyor.
Burada sizin kullandığınız mesela 2 GB ram size tahsis edilmiş olmuyor. Tabi 2 GB ram aldıysanız, bunu kullanabiliyorsunuz ama kullanmadığınız zaman o ram ya da disk başkaları tarafından da kullanabiliyor. VDS aldığınız da ise, kullanmadığınız işlemci gücü, ram ya da SSD size ayrılmış bir şekilde duruyor ve kimse kullanamıyor. VDS genelde bir tık daha pahalı olsa da VPS yerine ben hep VDS tercih ediyordum. Şuan ihtiyaçlarımdan dolayı fiziksel sunuculara sahibim.
Fiziksel Sunucu Nedir?
Gelelim fiziksel sunucuya. Fiziksel sunucu, veri merkezlerinde (datacenter) yer alan bir sunucunun bölünme yapılmadan doğrudan size tahsis edilmesidir. VPS ya VDS yöntemlerinde sunucu kapadığınızda sanal sunucunuz kapanır fakat bölünmüş olan ana sunucu çalışmaya devam eder. Fiziksel sunucuda ise sunucuyu kapadığınızda veri merkezinde yer alan cihaz tamamen kapanır. Yani orada yer alan bilgisayar tamamen size aittir.
Daha büyük projeleriniz varsa ya da yüzlerce web sitesi sahibiyseniz size doğrudan fiziksel sunucu almanızı öneriyorum. VPS ya da VDS hizmetlerinde yer alan yazılımlar, fiziksel sunucu olunca biraz daha pahalı oluyor. Yine sanal sunucu örneğin x birimse, fiziksel sunucu en az 20x şeklinde bir fiyata sahip oluyor ama sunucu tamamen size ait olduğu için gerek birçok site barındırabiliyorsunuz gerekse de çok daha iyi performans alabiliyorsunuz.
Yine fiziksel sunucu yönetimi ya da fiziksel sunucu ihtiyacınız bulunuyorsa iletişim kısmından benimle iletişime geçebilirsiniz. Dilediğiniz özellikte Türkiye lokasyonlu yüksek performansa sahip sunucu ya da sanal sunucu sağlayabilir ya da var olan sunucularınız için yönetim ve bakım hizmeti verebilirim. Sağlıcakla.👋