Deprem Fırtınası Nedir?

Total
0
Paylaşım

7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremin etkisi hala devam ederken, bölgede artçı sarsıntıların da etkisi sürüyor. Bazı uzmanların bu artçı sarsıntıların uzun süreli olabileceği şeklinde yorumlarını da okumuştum. Arka arkaya gerçekleşen bu depremler de deprem fırtınası söylemlerini artırdı. Peki bu deprem fırtınası denilen şey tam olarak nedir?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü deprem fırtınası terimini şu şekilde tanımlıyor:

”Deprem fırtınaları ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremden oluşur. Bir fırtına oluşturan deprem grubunda hiçbir deprem, büyüklük bakımından diğerlerine göre belirgin olarak ön plana çıkmaz. Deprem fırtınalarının bir ana deprem ile bir ilişkisi de yoktur. Deprem fırtınalarının çoğunlukla küçük ve orta büyüklüklerdeki depremlerin meydana geldiği derinliklerde, kayaların içindeki kırık, çatlak gibi gözeneklerde yer alan akışkanların çevrelerine uyguladıkları basıncın artması sonucu meydana geldikleri gözlenmektedir.”

Dünden beri yaşanan depremlerin “deprem fırtınası” olduğuna dair resmi bir açıklama ya da bir bilirkişi ifadesi olmadığını söyleyebilirim. Ayrıca yine Kandilli Rasathanesi‘nin bilgilendirme metnine göre, bir deprem yoğunlaşmasının öncü-artçı depremler mi yoksa deprem fırtınası mı olduğunu belirlemek oldukça zor. Şu an için Kahramanmaraş bölgesinde gelen sarsıntılar resmi kurumlar tarafından “artçı deprem” olarak değerlendirilerek bilgilendirme yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir