Merhaba, bu yazımda gerek kendi projelerimde, gerekse müşterilerimin projelerinde kullandığım bir CDN servisini tanıtmak istiyorum. WordPress siteler ya da özel yazılım projeler için kullanabileceğiniz bu servis, kolay kurulumu ve avantajlı fiyatlandırma yapısı ile dikkat çekiyor.
Servis dünyanın birçok yerinde yer alan sunucuları ile, özellikle yurtdışında da müşterileri/ziyaretçileri olan kullanıcılar için çok faydalı. Sitenizde var olan css v.b. dosyalar ile fotoğrafları ağına yüklüyor ve bant genişliği tasarrufunun yanı sıra, iyi cache sistemi ile sayfanızın daha hızlı açılmasına olanak sunuyor.
WordPress Siteme Nasıl CDN Kurabilirim?
Sistemi kullanmak için öncelikle buraya tıklayarak (Affiliate Link) açılan pencerede üye oluyorsunuz. Ardından yukarıda gördüğünüz gibi bir alan sizleri bekliyor. Ardından solda yer alan “+ Add” butonuna tıklayarak bir “Pull Zone” oluşturmanız gerekiyor. Açılan sayfada “Pull Zone Name” (sitenizin ismini yazabilirsiniz) ve “Origin URL” (Site adresinizi https://www.muhammedkarakas.com/ olacak şekilde “https://” dahil girmelisiniz.) alanlarını girerek CDN sistemine sitenizi eklemiş oluyorsunuz.
WordPress Sitemde CDN Sistemini Nasıl Aktif Ederim?
Eğer WordPress siteniz varsa site entegrasyon oldukça kolay. WordPress eklentiler kısmında “bunny.net” eklentisini arayıp sitenize yüklüyor ve bunny.net sitesine girdiğiniz “Pull Zone Name” adınızı ekliyorsunuz. Sol altta bulunan “Update CDN settings” butonuna tıkladığınızda CDN sistemi aktif hale geliyor.
WordPress Olmayan Siteme Nasıl CDN Kurabilirim?
WordPress olmayan ya da özel yazılım projeleriniz için bağlantıları değiştirmeniz gerekiyor. Yani örneğin https://www.siteadi.com/logo.png olan bir görseli (Pull Zone Name “siteadi” olarak varsayarsak), https://siteadi.b-cdn.net/logo.png olarak değiştirmelisiniz.
CDN sistemi ya da bunny.net ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, aşağıda yer alan “YORUM YAP” butonuna tıklayarak problem ya da sorunuzu bana iletebilirsiniz.